Кава – благородний напій, який здебільшого смакує всім. Та чи добре ви знаєте, яку слід купити натуральну смажену каву в зернах. Якщо ні, то ця стаття саме для вас.
Обсмажена кава в зернах. Що важливо знати?
Щоб не помилитися замовляючи каву в зернах, важливо знати ступінь обсмаження. Виділяють такі:
- слабка (нова англійська). Характерний світло-коричневий колір. Має тонкий смак та аромат. Підходить для сніданку;
- середня (Американська). Темний колір, багатий кисло-солодкий смак, у зерен масляниста поверхня;
- сильна (Сіті, Фул Сіті). Менше кислоти, шоколадний колір, солодкуватий насичений смак;
- вищий ступінь обсмаження (Французька, Італійська, Іспанська, Кубинська). Виражений гіркий смак, «палений», але приємний аромат. Такий напій називають пообіднім.
Чим сильніше була обсмажена кава в зернах, тим більше виділяється гіркуватість, а напій виходить міцний з насиченим смаком
На смак кави також має вплив те, як зерно було оброблено. При сухому (натуральному) методі, коли кава висушується в лушпинні на сонці, у зерен з'являється солодкість. Якщо ягоди були очищені від шкірки та витримувалися у воді, вони придбають кислинку та будуть добре збалансовані.
Високогірні сорти дають більш щільне зерно з яскраво вираженою кислинкою.
Різновиди кави
Володіючи повною інформацією можете вибрати натуральну смажену зернову каву, яка не тільки бадьорить, але й надає натхнення. Найбільш поширені два різновиди: арабіка та робуста та ще є три маловідомих. Почнемо знайомство з особливостей кожного:
- Арабіка. Її вважають якіснішою. Походить з долини Кафа, що в Ефіопії. Зерна мають овальну форму, містять велику кількість ароматичних олій та менше кофеїну. Напій з зерен арабіки м'який на смак, солодкуватий та з легкою кислинкою, яскравим ароматом і невеликою кількістю кофеїну. Використовується для моносортів.
- Робуста за популярністю поступається тільки арабіці. Зерна більш круглі з вигляду та менші за розміром, містять на 40% більше кофеїну, ніж зерна арабіки, але поступаються за смаковими якостями. Саме з зерен робусти виробляють розчинну каву та лікарський кофеїн. Італійці ж додають робусту в купажі для еспресо, щоб надати напою більшої міцності та тонізуючий ефект.
- Ліберіка у світовому обороті займає близько 2%. Через свою невисоку ціну, практично, не експортується, а вживається на внутрішньому ринку країн-виробників. Вперше цей різновид було виявлено у лісах Ліберії, звідси й назва. Зерно крупніше за арабіку чи робусту: довжина 32-35 мм, а ширина становить 12-15 мм. Зерна містять мало кофеїну, дають менш насичений смак, але сильний аромат. Саме цей різновид кави в основному використовують у кондитерській промисловості та при створенні кавових купажів.
- Ексцельза. Її батьківщина – Філіппіни та В'єтнам. Використовується тільки в якості добавки до елітних сортів, щоб отримати потрібні смакові нотки.
- Марагоджип – найбільш відомий гібрид робусти та арабіки, що виник у результаті природної мутації. У чистому вигляді поставляється на продаж вкрай рідко. Переважно його додають у купажі, щоб облагородити смак і аромат напою. Зерно майже вдвічі більше, ніж в арабіки. Має більш пористу структуру. Це сприяє сильному всмоктуванню запахів, що у свою чергу впливає на якість кінцевого продукту.
Де купити натуральну смажену зернову каву?
Найкращі пропозиції ціни у постачальника Leader Coffee. Розфасована сировина для приготування напою у вологонепроникні пакети.
Інтернет-магазин Leader Coffee працює цілодобово, заявки приймаємо у будь-який час.
Відправлення здійснюємо відразу ж після отримання оплати. Клієнт може замовити найбільш зручний вид доставки, вибравши одну з транспортних компаній, з якими ми співпрацюємо, або вдавшись до самовивозу.