Що таке чай улун?

Улун або напівферментований чай – це щось середнє між зеленим і червоним/чорним напоєм. 

Отримають його таким чином: у процесі термічної обробки, відбувається окислення чайного листя лише по краях. У той момент, коли на краях утворюється червона смужка, ферментація закінчується, залишаючи середину практично недоторканою. Ферментація може становити від 20% до 40%. 

Які в улунів властивості?

Після часткової ферментації лист може набути бірюзового кольору. Напій також має легке бірюзове забарвлення. Через те, що в листі зберігається волога, при заварці розкриваються ніжні аромати та багатогранна смакова композиція. 

Ці чаї здатні підлаштовуватися під стан організму та діяти саме там, де це необхідно. Якщо потрібно, підбадьорить або розслабить. Занурить у спокій або змусить діяти. Його вживання здатне уповільнити процес старіння та навіть омолодити зуби. 

Що таке чай улун та як обрати - дізнайтесь від Leader Coffee

Своїми властивостями чай улун зобов'язаний наявності у складі поліфенолів і цілого комплексу вітамінів: С, А, В, Е, К. Присутній також кофеїн і мінерали: селен, калій, марганець, кальцій та мідь.

 Користь та шкода улунів 

Улун допомагає при різних хворобах, попереджаючи їх появу або знижуючи ризики розвитку захворювання. Але вживати варто помірними дозами, щоб збалансувати користь та шкоду улунів.

Чай улун буде корисний, якщо включити його в раціон:

  • для позбавлення від зайвої ваги. Улун бореться з жировим відкладенням на тлі правильного харчування та фізичної активності; 
  • щоб запобігати захворюванням серцево-судинної системи, діабету, раку та інших;
  • уповільнити процес старіння; 
  • допомогти при шкірних екземах і дерматитах;
  • щоб зберегти щільність кісткової тканини; 
  • допомагає впоратися з діабетом типу 2 у зв'язці з медикаментозним лікуванням; 
  • присутні у складі улунів поліфеноли, що сповільнюють зростання ракових клітин.

Але не варто сприймати улуни як панацею та налягати на їх вживання. Досить двох чашок напою на день, щоб наситити організм корисними речовинами та уникнути шкідливих властивостей улунів. 

Наявність великої дози кофеїну здатна спричинити головний біль, неспокій, безсоння, діарею, печію, порушення серцевого ритму. Якщо занадто захопитися, можна завдати шкоду кісткам: напівферментовані чаї здатні виводити з організму кальцій, який не встиг засвоїтися. 

Як заварювати чай улун правильно?

Щоб напій приніс користь та надав повною мірою насолодитися чудовим ароматом і відчути всі відтінки смаку, потрібно правильно заварювати улун. 

Смакувати благородний напій слід за правилами церемонії Гун Фа Ча. Для цього слід взяти 6-8 г чаю (чайна ложка) та 150 мл води. З початку посуд, в якому будете заварювати улун, потрібно прогріти, обдавши окропом. Якщо заварювати чай на велику компанію – суміш повинна займати приблизно 25% обсягу чайника. 

Насипаємо чай в місткість та заливаємо гарячою водою на кілька секунд. Це необхідно щоб очистити листя та вивільнити аромат і смак. Зливаємо воду. Пити перший настій не варто. Знову заливаємо воду (температура від 85°C до 95°C) та даємо настоятися 30-40 секунд. Розливаємо по чашках і насолоджуємося. 

Є й суттєві застереження:

  • не варто вживати улун натщесерце;
  • не заведено додавати цукор або лимон; 
  • не потрібно залишати напій на завтра.

 Тепер ви володієте повною інформацією та зможете надати вичерпну відповідь на запитання: улун – що це. 

 Де купити чай улун?

Важливе питання, де купити в Україні чай улун, який вас не розчарує. По-перше, варто оцінити його листя зовнішнє. Якісна сировина буде мати однорідний колір і щільний завиток. У суміші не повинні бути сторонні гілочки або дрібні ламкі частинки чайного листа.

Саме такий продукт пропонує офіційний постачальник чаю та кави в Україні – компанія Leader Coffee.




Коментарі



Підписка на новини:

Натискаючи на кнопку «Підписатися», я погоджуюсь на обробку персональних даних.